Сицилия e административен регион в Италия, ползващ се със специален автономен статут. Населението й наброява над 5 милиона жители. Сицилия е най-големият остров в Средиземно море, с площ от 25 460 кв.км. Островът е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив.Сицилия мие бреговете си в три морета:Тиренско,Йонийско и Средиземно. От Африка, я делят 135 км. Релефът е предимно хълмист и планински.На острова се намира вулканът Етна, висок 3323 м.
Когато споменем Сицилия неминуемо думата, която ни идва на ук е мафия.
Изключително красивата Сицилия е сериозна конкуренция на "перлите" Венеция и Флоренция. Гледките, които ще ви предложи тя ще напълнят очите ви. Палмови и морски пейзажи, амфитеатри от времето на древните гърци, кокетни сгради и улички, всичко това ще ви остви траен спомен.
Но Сицилия оставя и невероятни кулинарни спомени. Това е перфектната дестинация ако сте чревоугодници, тъй като всеки град и селце предлагат свой специалитет. "Трябва да останете поне година, за да може да опитате всичко, което се ражда на котлоните ни", споделят местните.
В Месина, третия по големина град на острова, капонатата е запазена марка.Вкусното ястие от патладжан, чушки, лук, чесън и домати може да хапнете с обикновен хляб или пък с хрупкави брускети. Не би могло да се сравни с никое друго по света, но все пак има малко общо с познатото в България имамбаялдъ.
Навсякъде в Сицилия може да опитате аранчини. Това са пържени оризови топчета, големи колкото яйце и с плънка от месо или моцарела. Подправките правят тези оваляни в галета топчета още по-вкусни.
Изключително апетитни са и т. нар. итоне. Това всъщност е името им на "сицилиански", иначе става въпрос за салцоне. Наподобяват нашите мекици, понеже се пържат, но пълнежът им е различен. Широко разпространени са тези със сирене и риба със зелена салата. Дори и да ви звучи странно, това съчетание е наистина вкусно.
Ако се чудите кои забележителности да посетите, не подминавайте Таормина. Това е най-популярният и аристократичен морски курорт в Сицилия и любимо място за почивка на самите италианци. Древният град е разположен на хълм, от който невероятната гледка към Средиземно море и към вулкана Етна ще ви остави без дъх. Усещането да гледаш как той непрестанно пуши е несравнимо. Ако сте любители на екстремните преживявания може да се полюбувате на действащия вулкан отблизо. До 1900-ия метър от него се стига с лифт, а след това до самия кратер може да отидете с джип или ползвайки кабинков лифт. Но Етна може да наблюдавате и от уличките на Таормина. А те са комбинация от гръцка, римска и средновековна архитектура. Античният гръцки амфитеатър със сигурност ще ви впечатли, особено ако го посетите привечер. Тогава няма да ви е толкова топло, а освен това ще видите как слънчевата светлина живописно се процежда през руините.
С малко повече късмет нищо чудно да видите някой италиански звезди като София Лорен, Моника Белучи, Тициано Феро.
На 20 минути път с кола, е Кастелмола. Разположеното върху възвишение малко селце също предоставя изглед към Етна. На места уличките са толкова тесни, че ако с любимия вървите за ръка, ще ви се наложи да се прегърнете. Ще се забавлявате много ако посетите заведението до камбанарията. Там всяка мебел и вещ има формата на фалос или женска гръд, а предлаганите коктейли и останалите питиета носят еротични имена.
Ако предпочитате пък да се излежавате върху бял като сняг пясък и да плувате в прозрачно синьо море, градчето Тиндари е точно за вас. Тук, освен прекрасната плажна ивица ще видите и известният храм на Черната Мадона. Според легендата, когато лоши хора хвърляли от скалата деца, тя направила чудо - поставила под тях мек пясък и ги спасила.
"Сицилианската Малта" пък е най-големият от Еолийските острови - Липари, който е под егидата на ЮНЕСКО. Той е разположен срещу Месина и за да стигнете до него ще ви е необходим един час с ферибот от пристанището в Милацо. Катедралата, Марина Корта и търговската улица "Виктор Емануил Втори" ще ви изненадат с духа и спокойствието ви. Просто - по сицилиански.
Сицилия има прекрасен субтропичен средиземноморски климат. През цялата година слънцето е щедро, а плажовете се пълнят с хора от втората половина на април до началото на ноември. През април обаче морската вода е все още хладна, а през ноември времето почва да става променливо и все по-често падат обилни валежи.
Температурите през лятото варират от 22 – 23 градуса през април и ноември до 30 – 35 градуса през юли и най-вече през август. Понякога близостта до африканския бряг става причина за необичайно горещи тропически жеги на острова, идващи от към пустинята Сахара.
През зимните месеци времето е променливо. Като цяло обаче дори и през януари температурите са приятни, а в някои от по-топлите и слънчеви дни бихте могли да се разходите дори и по къс ръкав. В по-високите части на Сицилия не е чудно през зимата да се формира много дебела снежна покривка, което пък е добра новина за любителите на ските.
Сицилия е популярна с още нещо – едни от най-добрите вина по света. Почвата на острова е богата на ценни съставки и в комбинация с изобилието от слънчева светлина през годината с напоителните дъждове през меките зими благоприятства разнообразието от качествени сортове грозде, от които се произвеждат червени и бели вина със световна слава. Всичко това е превърнало Сицилия в една от най-привлекателните в света места за практикуване на кулинарен и винен туризъм.
Кога да пътувате до Сицилия? Мнозина смятат, че островът предлага добри възможности за туризъм през цялата година. Ние обаче бихме ви препоръчали месеците май, юни, септември и октомври. Тогава именно бихте могли да видите острова в най-добрата му светлина. През тези четири месеца температурите са идеални, слънцето е в изобилие, няма нетърпими жеги, а условията за плаж са прекрасни, но без да има прекалено много хора. През юли и август температурите са прекалено високи, а тълпите туристи са огромни.
Източник:bghelp.net
Няма коментари:
Публикуване на коментар